Üriner Sistem Nedir?

Üriner sistem, metabolik reaksiyonlar vücudumuzda aynı anda yüzlerce kez meydana gelir. Reaksiyonun bir sonucu olarak, homeostazi (kararlı iç denge) yi bozabilecek atıklar oluşur. Bu metabolik atıkları ortadan kaldırmak, vücudun iç dengesini sağlamak ve suyu dış ortamla dengeleme görevlerini üstlenmektedir..
Örneğin proteinler gıda ile vücuda alındığında sindirim sistemi çalışır ve bu sindirilen proteinler vücutta amino asit haline gelir. Daha sonra hücre içi katabolik solunumda kullanılan bu amino asitler sadece enerji değil aynı zamanda atık üretirler. Bu atıkların vücudumuzdan atılmasından boşaltım ve idrar sistemlerini destekleyen organlar sorumludur.
NH3, vücudumuzdaki amino asitlerin parçalanması sonucu oluşur. Daha sonra dolaşım sistemi yardımıyla karaciğere ulaşır ve bir dizi reaksiyonu (ornitin döngüsü) sonucunda toksik madde seviyeleri azalmış üre şeklini alır. Ürenin vücuttan atılması için NH3’ten daha az suya ihtiyaç duyulması, özellikle memelilerde su kaybını en aza indiren bir göstergedir.
Kısaca Konu Başlıkları
Üriner Sistemin Görevleri
- Kandaki fazla suyu idrar yolu ile dışarı atmak, kanın hacmini ve basıncını ayarlamak.
- Kan plazmasındaki Sodyum, potasyum, klor ve benzeri elektrolitlerin yoğunluğunu ayarlamak.
- Kanın pH değerini ayarlamak.
- Üre ve ürik asit gibi azotlu atıkların vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamak.
- Eritropoietin hormonu üretmek. Eritropoietin hormonu alyuvar yapımını sağlamaktadır.
Üriner sistem bileşenleri; böbrekler, üreter, üretra kanalları ve mesanedir. Damarlardan böbreklere ulaşan kan burada süzülür, sonrasında oluşan atık maddeler ise üreter kanalı yoluyla idrar kesesine gönderilir. Bir süre idrar kesesinde depolanırlar ve üretra kanalı yoluyla dışarı atılırlar.
Üriner Sistem SSS
-
Üriner Sistem Organları
Boşaltım sistemi iki böbrek, iki üreter (idrar yolu) bir mesane (idrar kesesi) bir üretra içerir. Böbrekler, karın boşluğunda karın arka duvarına yaslanan ve omurganın her iki yanında bulunan fasulye şeklindeki organlardır.
-
Üriner sistem enfeksiyonları
İdrar yolu enfeksiyonları idrar yolundan mesaneye ulaşan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlardır. Sadece mesane enfekte olduğunda böbreklere ve üst idrar yoluna yayılan sistite piyelonefrit denir.
-
Üriner Sistem Ne Demek?
Metabolik reaksiyonlar vücudumuzda aynı anda yüzlerce kez meydana gelir. Reaksiyonun bir sonucu olarak, homeostazi (kararlı iç denge) yi bozabilecek atıklar oluşur. Bu metabolik atıkları ortadan kaldırmak, vücudun iç dengesini sağlamak ve suyu dış ortamla dengeleme işlemi üriner sistem tarafından hayata geçirilir.
Kaynak:11.Sınıf Biyoloji Ders Kitabı (PDF)